torstai 30. syyskuuta 2010

Palloliiton pöllöilyt

Jalkapallon Veikkausliiga on ollut tälläkin kaudella hyvin tasainen. Myös Ykkösessä on riittänyt jännitystä. Siitä huolimatta Palloliitto aikoo supistaa näitä sarjoja.

Jotakin toki pitää tehdä suomalaisen jalkapalloilun tason ja olosuhteiden parantamiseksi. Tuntuu vain että liitossa tämä käsitetään niin, että aina muutaman vuoden välein sekoitetaan vähän pakkaa eli supistetaan tai laajennetaan liigaa ja Ykköstä ja asia on sillä sipuli. Näinkö se "Visio 2020" toteutetaan?

Veikkausliigan supistaminen 12 joukkueen sarjaksi ei ole mielestäni kuitenkaan se huonoin puoli tässä projektissa. Liiga on tasainen jo nykyään, mutta toki taso nousee, kun joukkuemäärää vähennetään. Ihan okei.

Sen sijaan päätös muuttaa liiga kolminkertaisena pelattavaksi sarjaksi, on saanut futisväen nostamaan senttereitä pystyyn. Jääkiekon puolella ollaan totuttu, että SM-liigan sarjasysteemi on laitettu uusiksi vähän väliä. Joukkueet pysyvät samoina, mutta kierrosten määrä vaihtelee, tulee ylimääräisiä paikalliskierroksia ja ties mitä. Vuosittain keksitään jotakin uutta kivaa runkosarjan päätteeksi. On säälipleijareita, karsintapleijareita ja pleijarinpleijareita..kunhan kaikki pelaavat joitakin pleijareita.

Jalkapallossa perinteinen malli on iskoistunut syvemmin lajiväen pääkoppiin. Itsekin yhdyn tähän, ehkä hieman vanhoilliseen ajatustapaan, jonka mukaan jalkapallossa kuuluu pelata kaksinkertainen sarja X määrällä joukkueita. Kaikkia vastaan kerran kotona ja kerran vieraissa. Piste.

Karuimman kohtalon Palloliiton puuhastelussa kokee kuitenkin Ykkönen. Kaudella 2011 putoaa kahdentoista joukkueen sarjasta suoraan viisi(!) joukkuetta sarjatasoa alemmaksi, eli Kakkoseen. Tiivistys ei varmasti ole pahitteeksi. Se saattaa jopa pidemmällä tähtäimellä viedä Ykköstä ammattimaisempaan suuntaan. Mutta siinä, että lähes puolet joukkueista putoaa suoraan, ei ole mitään järkeä. Palloliitto lähtee nyt aivan liian hätäisellä aikataululla karsimaan hyvää sarjatasoa.

Kakkosessa kato ei käy yhtä vikkelään. Kakkosen lohkojen joukkuemäärä on vuonna 2011 14 joukkuetta, 2012 12 joukkuetta ja 2013 10 joukkuetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti